La mifa

Les Òlibes sempre han estat envoltades d’un gran misteri i mitologia. Són rapinyaires nocturns, de mida mitjana que es caracteritzen per presentar el cos de color blanc o molt clar. Viuen en masies, esglésies, graners o altres tipus d'edificacions, des d’on surten a caçar ratolins, musaranyes, petits ocells i altres animals dels quals s’alimenten.


Com tots els rapinyaires nocturns, tenen una visió molt ben adaptada a la foscor, però alhora presenten una oïda molt desenvolupada. Els seus orificis auditius no són simètrics, fet que conjuntament amb la cara plana, fa que pugui detectar amb total precisió el punt d’on prové el soroll. Fan uns crits estridents, que sumat al seu costum de viure en cementiris, ha provocat més d’un ensurt entre els humans.


El seu plomatge té un tacte sedós que ajuda que el vol de l'Òliba sigui totalment silenciós. Les seves poblacions amb minvat molt degut a l’ús de productes que maten petits rosegadors als camps, a l’abandonament dels camps i els atropellaments al llarg de les carreteres. Per això, actuacions com el Projecte Mifa portades a terme per la Fundació Plegadis al Delta de l’Ebre, són de vital importància per tal de preservar aquest ocell.

Publicat el 03/02/2021
Comparteix: